Σύστημα αυτόματης εκτέλεσης παραγγελιών στην Lion Pharma ΑΕ

Η ΖΗΝΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ, γνωστή για την τεράστια τεχνογνωσία της στη σχεδίαση και υλοποίηση λύσεων ρομποτικής, διακίνησης και αυτοματισμού για τη συσκευασία και τα logistics, παρέδωσε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα σχηματισμού και αποστολής παραγγελίας στην εταιρία LION PHARMA, η οποία ειδικεύεται στην εμπορία, διανομή και αποθήκευση φαρμάκων και καλλυντικών.

Καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή έπαιξε η άψογη συνεργασία με την εταιρεία CSA ("ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Α.Ε. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"), η οποία προμήθευσε στην LION PHARMA το λογισμικό ERP & WMS της γραμμής.

Δείτε το βίντεο:

Επιλέξτε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Η Ανάγκη

Η LION PHARMA αναζητούσε μία λύση για τον αυτόματο σχηματισμό των παραγγελιών, την αυτόματη τιμολόγηση και συσκευασία τους καθώς και την προετοιμασία των δρομολογίων αποστολής τους προς τα φαρμακεία.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε πολλές προκλήσεις καθώς η LION PHARMA αποθηκεύει χιλιάδες κωδικούς φαρμάκων και καλλυντικών και τους διανέμει σε εκατοντάδες πελάτες, με ρυθμούς που αγγίζουν και τις δέκα παραγγελίες ανά λεπτό! Επιπλέον, η λύση έπρεπε να προσαρμοστεί στο υβριδικό μοντέλο αποθήκευσης με αυτόματες και ημιαυτόματες ζώνες σχηματισμού παραγγελίας της LION PHARMA και να προσφέρει εγγυημένη παραγωγικότητα, ασφάλεια και βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου χώρου και των υπαρχόντων πόρων.

Η λύση της ΖΗΝΩΝ επελέγη γιατί προσέφερε μια συνολική προσέγγιση (διακίνηση, σήμανση, τιμολόγηση, συσκευασία, ταξινόμηση, πληροφοριακό σύστημα ελέγχου), η οποία σε συνδυασμό με τη λύση της CSA προσέφερε απόλυτη προσαρμογή στις ανάγκες της LION PHARMA.

Η Λύση

Το σύστημα χρησιμοποιεί πλαστικά κιβώτια για την συγκέντρωση των ειδών της κάθε παραγγελίας. Στο ξεκίνημα της γραμμής, ένας ειδικός μηχανισμός παραλαμβάνει τα κιβώτια σε στοίβες και αναλαμβάνει την αποστοίβαξη των κιβωτίων και την τροφοδοσία τους στην γραμμή. Στη συνέχεια, ο μοναδικός κωδικός που φέρει το κάθε κιβώτιο αντιστοιχίζεται με τον κωδικό της εκάστοτε παραγγελίας μέσω του λογισμικού της CSΑ. Το ίδιο λογισμικό διενεργεί και τις απαραίτητες ογκομετρήσεις για την τμηματοποίηση της παραγγελίας σε επιμέρους κιβώτια. Στη συνέχεια, τα κιβώτια διακινούνται πάνω σε γραμμή μεταφοράς που κατασκευάστηκε από τη ΖΗΝΩΝ και εξάγονται αυτόματα και σύμφωνα με εντολή του ERP στις επιμέρους ζώνες συγκέντρωσης.

Στις ζώνες συγκέντρωσης, ειδικοί χειριστές συγκεντρώνουν και τοποθετούν τα είδη της αντίστοιχης παραγγελίας στα κιβώτια. Αυτή η διαδικασία βελτιστοποιείται και επιταχύνεται σημαντικά χάρη στην χρήση ασύρματων τερματικών της ZEBRA που φέρουν οι χειριστές, τα οποία τους επιτρέπουν να σκανάρουν τόσο τα κιβώτια για να ενημερώνονται για τα είδη της παραγγελίας όσο και τα είδη της παραγγελίας για να επαληθεύουν την ολοκλήρωση της παραγγελίας.

Η γραμμή εξυπηρετεί επίσης δύο πλήρως αυτοματοποιημένους σταθμούς της Γερμανικής ROWA, που προμήθευσε η CSA, όπου η συγκέντρωση των ειδών γίνεται χωρίς να μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι, με απόλυτη τήρηση του FIFO και συνεχή έλεγχο αποθέματος ανά είδος.

Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των ειδών της παραγγελίας, τα κιβώτια οδηγούνται σε σταθμό όπου σημαίνονται με ετικέτα που εκτυπώνεται από βιομηχανικό θερμικό εκτυπωτή της ZEBRA και που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αποστολή του (πελάτη, διεύθυνση, αριθμό παραγγελίας, αριθμό κιβωτίου, αριθμό δρομολογίου κοκ). Στη συνέχεια, το τελευταίο κιβώτιο κάθε παραγγελίας οδηγείται στον σταθμό τιμολόγησης όπου ένας βιομηχανικός θερμικός εκτυπωτής της ZEBRA εκτυπώνει το τιμολόγιο και με ειδικό μηχανισμό το εισάγει αυτόματα στο κιβώτιο.

Αφού ολοκληρωθεί η σήμανση των κιβωτίων και η εκτύπωση του τιμολογίου, ένα αυτόνομο καρτεσιανό σύστημα, το οποίο κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς της ΖΗΝΩΝ, τοποθετεί ένα καπάκι πάνω στα κιβώτια προτού αυτά οδηγηθούν σε μηχανή σφράγισης με τσέρκι.

Τέλος, τα κιβώτια προσανατολίζονται και ταξινομούνται σε δεκαέξι επιμέρους εξόδους και στη συνέχεια φορτώνονται στα αυτοκίνητα διανομής στα φαρμακεία.

Η εφαρμογή διαθέτει ειδικά ανεπτυγμένο σύστημα ελέγχου με PLC, χειριστήριο με οθόνη αφής και SCADA στα ελληνικά, πλήρες σύστημα ασφαλείας καθώς και το απαραίτητο λογισμικό και εξοπλισμό για απομακρυσμένη υποστήριξή από την ΖΗΝΩΝ.

Τα Οφέλη

Τα οφέλη για την LION PHARMA ήταν:

  • Αύξηση παραγωγικότητας και μείωση χρόνου σχηματισμού παραγγελίας
  • Ελαχιστοποίηση λαθών
  • Μείωση λειτουργικού κόστους
  • Επεκτασιμότητα συστήματος χάρη στο modular σχεδιασμό (π.χ. δυνατότητα προσθήκης επιπλέον ζωνών)
  • Ταχεία εγκατάσταση και startup εφαρμογής

Η ΖΗΝΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Από το 1987, η Ζήνων σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει ολοκληρωμένες λύσεις ρομποτικής / αυτοματοποίησης για τα τελευταία στάδια της βιομηχανικής συσκευασίας (end-of-line) και τα logistics , διαθέτοντας συστήματα εγκιβωτισμού, παλετοποίησης, αυτόματης αποθήκης, διακίνησης και ταξινόμησης (sorting). Η εταιρία ειδικεύεται στη διαχείριση καταναλωτικών προϊόντων (τρόφιμα, ποτά, χημικά, καλλυντικά κλπ.) και φαρμάκων.

Μέλος του Ομίλου Θεοδώρου, η Ζήνων σε συνεργασία με τους κορυφαίους προμηθευτές εξοπλισμού συσκευασίας, προσφέρει λύσεις που συνδυάζουν την καινοτομία με την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου. Είναι προμηθευτής πολλών πολυεθνικών εταιρειών και έχει περισσότερες από 150 εφαρμογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η CSA

Η CSA δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού για το χώρο της χονδρικής πώλησης φαρμάκων, με περισσότερο από το 60% των φαρμακαποθηκών της Ελλάδας να βασίζουν την ιδιαίτερη και απαιτητική λειτουργία τους σε λύσεις της CSA. Οι εφαρμογές της διασυνδέονται σε ένα ενιαίο περιβάλλον λειτουργίας, με όλα τα κορυφαία περιβάλλοντα συστήματα που χρησιμοποιεί η σύγχρονη φαρμακαποθήκη, όπως συστήματα αυτοματισμών (ρομπότ), συστήματα Business Intelligence (BI) και Warehouse Management Systems (WMS).

Φόρμα Επικοινωνίας

Για να έλθετε σε επαφή μαζί μας, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 210 6690900:

Παρακαλώ επιλέξτε
Invalid Input
Παρακαλώ συμπληρώστε το όνομά σας
Παρακαλώ συμπληρώστε το επώνυμό σας
Παρακαλώ συμπληρώστε την επωνυμία της εταιρείας σας
Invalid Input
Παρακαλώ εισάγετε το τηλέφωνο στο οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Λανθασμένη εισαγωγή email. Παρακαλώ ξαναπροσπαθήστε.
Invalid Input