Η βιομηχανία τροφίμων & ποτών επενδύει στα ρομπότ

Οι αγγλικές βιομηχανικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών επένδυσαν περισσότερο σε εξοπλισμό αυτοματοποίησης της παραγωγής από την αυτοκινητοβιομηχανία κατά το δεύτερο τέταρτο του 2010 σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Αυτοματισμών και Ρομποτικής (BARA).

O κλάδος τροφίμων και ποτών, χάρη σε σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό συσκευασίας, διακίνησης και παλετοποίησης, κατέχει τη δεύτερη θέση με 17% του συνόλου στις αγορές ρομποτικού εξοπλισμού, ακριβώς πίσω από τη φαρμακοβιομηχανία (19%).

Το πρώτο εξάμηνο του 2010  οι πωλήσεις σε ρομποτικό εξοπλισμό αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 2006, ενώ κατά 55% από το 2009. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Αυτοματισμών και Ρομποτικής, οι πωλήσεις στις επιχειρήσεις ποτών και τροφίμων αυξήθηκαν κατά 172% από το 2006 και αποτελεί πλέον σημαντικό κλάδο για ρομποτικές εφαρμογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται επιπλέον αύξηση των πωλήσεων κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ποτών και τροφίμων θέλουν να καλύψουν το κενό παραγωγικότητας που υπάρχει με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Βάσει των παραπάνω δεδομένων, η Βρετανική Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών εκτιμά ότι, παρά το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές επενδύσεις τόσο σε νέα εργοστάσια όσο και σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Το ελληνικό παράδειγμα επιβεβαιώνει τις προβλέψεις

Η ΖΗΝΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ, θυγατρική πλέον του ομίλου ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ανέλαβε και εκτέλεσε μέσα στο 2010 σημαντικά έργα ρομποτικής παλετοποίησης και διακίνησης σε υπάρχοντες και νέους πελάτες της: ΑΓΝΟ, ΜΕΒΓΑΛ, VIVARTIA, TASTY FOODS, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, Λ.Α.ΒΕ., ΑΣΠΙΣ, DOW HELLAS, SYNGENTA, κ.ά.

Δείτε παραδείγματα από έργα αυτοματοποίησης της συκευασίας της Ζήνων